Blockchain: Alles wat je moet weten

Wat is blockchain?

Je kunt blockchain het beste vergelijken met een database waar alles in wordt opgeslagen. Ze noemen de blockchain een soort van grootboek, vergelijkbaar met een Excel bestand. Er is niet één beheerder, maar meerdere mensen kunnen die inzien, jij en ik bijvoorbeeld ook. Iedereen die mee doet aan die blockchain kan de gegevens inzien, maar ook wijzigingen aanbrengen. Deze wijzigingen zijn dan gelijk bij alle beheerders kenbaar. Dus niet alleen op je eigen computer, maar iedereen die dit bestand heeft, kan het inzien. Zo is dus alles open en inzichtelijk. Dus op elk moment dat je het wilt inzien, is voor iedereen alle gegevens gelijk. Je kunt bij blockchain alleen geen veranderingen aanbrengen in al bestaande gegevens, maar alleen nieuwe gegevens kunnen worden toegevoegd.

Waarvoor wordt een blockchain gebruikt?

Een blockchain wordt gebruikt voor onder andere cryptocurrencies. Geld wordt digitaal verstuurd, maar de informatie moet wel beheerd en opgeslagen worden. Dit gebeurt in deze blockchain. Zoals al benoemd kan iedereen, die meedoet, dit inzien. De informatie wordt in dit bestand gedeeld en is cryptografisch beveiligd. De behoefte is groot om open kaart te spelen wat er met geld gebeurd. En met blockchain is het voor iedereen inzichtelijk. Dit is wel zo prettig als je met veel partijen samenwerkt.

Is blockchain wel echt veilig?

Blockchain wordt wel gezien als een veilige manier om informatie met elkaar te delen. Dit komt omdat het bestand versleuteld wordt. Via een verwijzing kun je tot bepaalde informatie komen. Deze informatie wordt geverifieerd, dus om te kijken om er niet mee gesjoemeld is. Er is echter wel een ding om op te letten: wat je er eenmaal op zet, staat er op en blijft er op, voor altijd. En dat wil je natuurlijk niet met alle informatie.

Kijk voor meer informatie op: https://cryptostart.nl/wat-is-blockchain/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *