
Beleggen in opties is al jaren een steeds groter wordende markt. Veel mensen zien opties als een speculatieve belegging en zien geen toegevoegde waarde voor de beleggingsportefeuille. Het is inderdaad waar dat u met opties kunt speculeren, dit komt doordat u belegd in een afgeleid product. De onderliggende waarden zijn vaak aandelen of een index, maar er zijn ook valuta opties. Een optie heeft een bepaalde looptijd en dan houdt deze op met bestaan, ze kunnen dan nog een waarde hebben (in the money) of waardeloos aflopen. Ook makkelijk geld verdienen met opties lees dan de review op Reviewsexpert.nl.
De call optie
Wens je het recht om aandelen te kopen op een bepaalde prijs in de toekomst dan koop je een call optie. Tegenover dit recht dient er dus iemand een plicht aan te zijn gegaan om aandelen te verkopen op deze prijs in de toekomst. Je betaalt voor dit recht een premie aan degene schrijver van de optie. De schrijver heeft vaak de onderliggende aandelen in bezit en schrijft op deze aandelen een call optie om een verplichting aan te gaan in de toekomst om de aandelen voor die prijs aan de koper van de call optie te verkopen, de schrijver ontvangt hiervoor een premie van de koper. Wanneer de koers van het aandeel onder de uitoefenkoers van de call optie blijft bij het aflopen van de termijn dan loopt de optie waardeloos af en heeft de schrijver van de optie de aandelen nog in bezit en de premie in zijn zak en de koper is zijn betaalde premie voor het recht kwijt.
De put optie
Wens je het recht om aandelen op een bepaalde prijs in de toekomst te verkopen dan koop je een put optie. Tegenover dit recht dient er dus iemand een plicht aan te zijn gegaan om aandelen te verkopen op deze prijs in de toekomst. Je betaalt voor dit recht een premie aan degene schrijver van de optie. De koper heeft vaak de onderliggende aandelen in bezit en koopt een put optie om een recht te hebben om in de toekomst de aandelen voor die prijs aan de schrijver van de put optie te verkopen, de koper betaalt hiervoor een premie aan de koper. Wanneer de koers van het aandeel boven de uitoefenkoers van de call optie blijft bij het aflopen van de termijn dan loopt de optie waardeloos af en heeft de koper van de optie de aandelen nog in bezit en de premie is hij kwijt. De koper van de put kocht deze om in de toekomst zijn aandelen toch voor een minimaal bedrag te kunnen verkopen en dus zijn risico van een daling van zijn aandelen in te dekken.
Totstandkoming van de optieprijs
De prijs van een optie wordt bepaald door het Black & Scholes model. De prijs van de optie wordt door een aantal factoren bepaald.
- De volatiliteit van de onderliggende waarde (de bewegelijkheid), door een hogere bewegelijkheid van de onderliggende heeft ook een hoger risico. De risico opslag is hoger voor deze opties en de schrijver ontvangt dus een hogere premie.
- De uitoefenprijs van de optie, wanneer je een ver out of the money call koopt is deze goedkoper dan een at the money call, de kans is namelijk kleiner dat deze in the money gaat worden.
- De resterende looptijd, lang lopende opties zijn duurder, want er zit nog meer tijdwaarde is. De kans dat de uitoefenprijs wordt behaald is groter bij een langere looptijd.
- De risicovrije rente, in de berekening wordt ook meegenomen wat de risicovrije rente is op het moment.
- Dividend onderliggende waarde, bij de premie wordt natuurlijk rekening gehouden met toekomstige dividenden van de onderliggende waarde, anders zou iedereen een dag voor het ex-dividend gaan van een aandeel een put kunnen kopen en gratis geld ophalen, maar zo werkt het natuurlijk niet.