Samenwerkende robots in de industrie en de impact op de financiële sector

In de loop der jaren, is de grens tussen de taak die uitgevoerd kan worden door samenwerkende robots en door industriële robots langzaamaan steeds verder vervaagd. Samenwerkende robots staan ​​gereed om in 2025 een deel van het marktaandeel van industriële robots over te nemen.

Normaliter worden industriële robots gebruikt voor zware industriële taken. Bij het uitvoeren van deze taken zijn strikte veiligheidsbarrières gemoeid, omdat industriële robots gevaarlijk zijn voor mensen. Samenwerkende robots kunnen prima functioneren in het bijzijn van mensen zonder dat er barrières nodig zijn. Samenwerkende robots kunnen echter alleen geautomatiseerde taken uitvoeren die geen industriële kracht vereisen.

Hier komt geleidelijk verandering in, omdat samenwerkende robots langzaamaan steeds slimmer, robuster en gemakkelijker te gebruiken zijn voor verschillende industriële doeleinden.

Samenwerkende robots in de robot-lasindustrie
ARC specialties en Universal Robots lanceerden het nieuwste MIG-lassysteem met samenwerkende robots. Dit systeem staat bekend als het zogenoemde SnapWeld Collaborative Robot-laspakket dat verkrijgbaar is in de VS.

Dit is een cobot-lassysteem dat je kunt integreren in handmatige lasstations. Met dit systeem hebben deze stations geen grote gerobotiseerde werkcellen nodig. Dit laspakket kan echter nog steeds geen lastige lastoepassingen aan, maar is wel een perfect pakket voor kleine lasbedrijven die zich geen industriële robotsystemen kunnen veroorloven.

Samenwerkende robots kunnen taken uitvoeren die bedoeld zijn voor industriële robots
Ten minste 90% van de fysieke langetermijn taken in productiebedrijven kan niet worden geautomatiseerd vanwege fysieke of budgettaire beperkingen. Dit komt omdat men denkt dat robots niet voldoende ontwikkeld zijn om zich aan te passen aan veranderingen die we in de werkelijkheid tegenkomen.

Er bestaan echter samenwerkende robots die zijn uitgerust met verschillende sensoren en geavanceerde robottechnologie. Hierdoor kunnen ze eenvoudiger worden geprogrammeerd voor dergelijke taken. Naarmate samenwerkende robots slimmer worden, worden ze onafhankelijker en reactiever. Hierdoor is het voor fabrikanten eenvoudiger om ze te programmeren voor verschillende taken. Dit leidt ertoe dat het voor fabrikanten eenvoudiger wordt om verschillende productiedoelen te bereiken, zoals een betere reactie op marktveranderingen, snelle levering van producten die voldoen aan verschillende klantvoorkeuren en een hogere innovatiesnelheid.

Deze geavanceerde mogelijkheden maken samenwerkende robots ideaal voor taken waarvan wordt gedacht dat ze bedoeld zijn voor industriële robots. Het langetermijn sneeuwbaleffect kan groot zijn. Kleine samenwerkende robots kunnen immers in het productieproces worden ingezet. Technologische vooruitgang rondom samenwerkende robots zal ertoe leiden dat steeds meer fabrikanten zich aanpassen aan het gebruik van deze cobots in hun dagelijkse bedrijfsvoering. De intelligentie van samenwerkende robots biedt productiviteit en flexibiliteit. Dit zijn gewenste eigenschappen voor elk productiebedrijf dat ernaar streeft het maximale uit hun werk te halen en tevens een hogere ROI te behalen.

Trends omtrent samenwerkende robots om in de gaten te houden

Een flinke groei in onderzoek naar samenwerkende robots

Er wordt verwacht dat de interesse van verschillende overheden en particuliere instellingen in samenwerkende robots zal toenemen. Indien de doelen die deze instellingen met betrekking tot samenwerkende robots gesteld hebben, worden bereikt, zal dit een belangrijke doorbraak betekenen op de wereldwijde robotmarkt.

De technologie zal het meest worden gebruikt door de voedings- en drankenindustrie
Verwacht wordt dat het gebruik van samenwerkende robots in de voedings- en drankenindustrie groter zal zijn dan het gebruik van cobots in andere industrieën. Dit komt vooral door de flexibiliteit bij tijdrovende, herhalende en complexe processen, waar cobots om bekend staat. Cobots-technologie is erop ingesteld om samenwerkende robots tot de beste keuze te maken voor de meest eenvoudige taken, van het plukken van fruit tot de meest tijdrovende taken.

Standaard robotica-oplossing voor startups
Automatisering door middel van samenwerkende robots is de toekomst in verschillende industrieën, waaronder de mijnbouw, gezondheidszorg en de voedingsindustrie. De betaalbaarheid, korte integratietijd en het beheergemak zijn motiverende aspecten die kleine productiebedrijven aantrekken om de technologie te gebruiken. Er werd naar schatting 110% gestoken in de productie en levering van cobots tussen 2010 en 2015. Naar verwachting zal deze trend zich voor 2025  voortzetten en toenemen. Kleine startups kunnen de meeste voordelen behalen uit het groeiende gebruik van samenwerkende robots en de trends op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *