Wat is FIRE (Financial Independence and Retire)?

FIRE is de afkorting voor Financial Independence and Retire. Dit is een denkwijze waarbij er gestreeft wordt naar het zelf, versneld realiseren van voldoende passief inkomen om te stoppen met werken. De bekendste steunbetoger voor deze manier van leven is Mr. Money Moustache, die samen met zijn vrouw al in zijn dertiger jaren kon stoppen met werken.

Hoe werkt FIRE?

Het idee is als volgt. Des te groter het percentage van je inkomen dat je niet uitgeeft, des te beter. Dit geld investeer je wijselijk, waardoor het voor je gaat werken. Dat kan in vastgoed, aandelen, of een spaardeposito. Stel dat je 2000,- netto per maand verdiend en daar zonder er echt onder te lijden (dat is erg persoonlijk!) de helft van dit inkomen niet nodig hebt voor een prettig leven. Dan is je savingsrate 50%. Stel dat je het oké vind om de rest van je leven op 1000,- netto te leven – wat je overhoud na het besparen van 50% – dan moet je er voor zorgen dat je dat bedrag duurzaam weet te genereren uit het geld dat je hebt weten te besparen. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met het compound effect. Dat staat voor het financiële gegeven dat investeringen die rendement kennen sneller meer waard worden als ze eerder zijn gedaan. Beter gezegd, des te eerder je begint met inleggen, des te meer jaarlijkse rente je ontvangt wat op zichzelf ook weer rente ontvangt. Zo bouw je dus effectief vermogen op bij het inleggen van dezelfde 1000,- elke maand.

Oké je weet nu hoe het vermogen wordt opgebouwd, maar hoe kom je dan op een maandelijkse pensioenuitkering? Dat bereik je wanneer je een bedrag hebt geïnvesteerd dat zonder dat het minder waard wordt tenminste het doelbedrag elke maand weet te genereren. Bij een gemiddeld jaarlijks rendement van 5% is er een vermogen van net geen 270.000 euro benodigd.

Donate Cryptocoin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *